torstai 19. maaliskuuta 2015

Building the Toilet Floor

Vessan lattia lähes valmiina. Kuva maaliskuulta 2015.


Ullakon vessan suunnittelu on ollut suorastaan haastava projekti; se on pieni, kapea, suuri osa matalaa tilaa, perällä hirsiä näkyvissä - ja mitä vielä: niin se on pimeä! Ja kun tavoitteena on vielä sisustaa vessa vanhan talon tyyliin - niin, että vessa on lapsiystävällinen - ja helposti puhtaana pidettävä - niin ja budjetin tietäen pitäisi pysyä järkevissä kustannuksissakin.

No, onni onnettomuudessa on ollut, että olemme, heh, jo pian vuoden remontoineet yläkertaa (kun se piti tehdä kesässä valmiiksi…), joten minulla on ollut aikaa muuttaa suunnitelmia ja mielipiteitä monen monta kertaa; tai siis täydentää suunnitelmia, ja parantaa niitä… Kuten kuvista näkyy, vessan rakentamisessa on ollut hirmuisesti vaiheita, joita ei lopulta myöhemmin kukaan näe ja tavallinen tallaaja ymmärrä. Vessa on vanhan vessan paikalla, mutta yhden seinän siirron myötä käytännössä rakennettu täysin uudelleen. Näin olemme samalla varmistaneet, että 70/80-luvulla rakennetusta vessasta ei ollut aiheutunut vahinkoja rakenteelle; kaikki oli myös pinnan alla kunnossa.

Vessan lattiarakenteet rakennettiin uudestaan. Samalla lattian lasivillat vaihdettiin selluvilloiksi ja mukaan piilotettiin sanomalehtiä. Päälle nidottiin paperi ja sen päälle vielä tukevat (ja hirmuisen kalliit) vesivanerit. Jos vuotoja sattuu myöhemmin, on selluvilla huomattavasti turvallisempi vaihtoehto varsinkin pienen vesivahingon sattuessa, koska se kuivuu eikä ruoki homeen kasvua toisin kuin lasivilla (EDIT: katso alla olevissa kommenteissa oleva tarkennus). Koska vessaan tulee vesieritystys, hengittävyyden kannalta eristyksellä ei ollut merkitystä. Kuva elokuulta 2014.



Vanerien päälle asennettiin lattialämmityskaapelit. Kipsilevyt kaapeleiden välissä vähentävät myöhemmin levitettävän lattialaastin menekkiä. Kuva tammikuulta 2015.
Ja sitten lattian tasoitus laastilla, hiominen tasaiseksi ja päälle vesieritys, joka kävi levittämässä sertifikaatin omaava alan asiantuntija. Ainakaan meidän asunto-osakeyhtiössä tätä työtä ei saa tehdä amatöörit. Kuva helmikuulta 2015.
Sitten koottiin lattia toiseen huoneeseen malliksi, jolla varmistuttiin siitä, että laattoja on sopiva määrä. Samalla katsottiin, kuinka monta laattaa pitää leikata, ja mies leikkasi ne etukäteen ennen varsinaisen laatoitustyön aloittamista. Kuva helmikuulta 2015.
Ja sitten päästiin itse hommaan; laatoitukseen! Kuva helmikuulta 2015.
Ja nyt viimein helmikuun lopulla päästiin ensimmäiseen etappiin vessan sisustuksessa, eli laatoittamaan lattioita. Kuusiokulmalaatta kummitteli meidän kummankin mielessä pitkään, mutta lopulta tulimme (tässä tapauksessa lue tulin) siihen tulokseen, että koska tila on niin pieni ja seinät paneloidaan, koska se on helposti puhtaana pidettävä ja halvempi & meistä vanhaan talon sopivampi kuin laatat, lattia on ainoa paikka, jossa voidaan vähän säväyttää. Kuusiokulmalaatoilla lattiasta olisi tullut kaunis ja harmoninen, mutta tässä tapauksessa siis ehkä vähän tylsä.

Päätimme siis ostaa mustaa ja valkoista neliön muotoista laattaa, jotka löysimme Pukkilan valikoimasta (sivuhuomautuksena: olivat kovia, kestäviä ja huomattavasti laadukkaampia kuin esim. keskikerroksen vessassa käyttämämme laatat) - ja palapeli oli edessämme. Viikonlopun aikana saimme lattian kaksin laatoitettua niin, että mummu oli välillä apuna lasten hoidossa. Ja seuraavalla viikolla saumattiin, ja sitten onkin rapsuteltu jämähtänyttä saumaslaastia tuskaisina irti laatoista. Ymmärsimme varmaan jotain väärin; saumalaasti olisi varmaan pitänyt pestä heti kauttaaltaan pois laatoista. Muissa laatoituksissa ei tällaista ole tapahtunut, mutta nyt tapahtui. Ikinä et siis voi olla täysin oppinut remontoinnissa.

Kun saumalaastit on saatu rapsuteltua laatoista, laattasaumoihin laitetaan vielä silikonit ja sitten lähdetään rakentamaan vessan päätyyn, matalimpaan tilaan, kaappia. Kaapin oviksi saatiin mummulan varastosta löytyneet vanhat, kenties 50-luvun ikkunapokat. Ikkunat on varmaan pakko irrottaa, sillä toisesta ikkunasta lasi on mennyt rikki.

Ja kaapin rakentamisen jälkeen saadaan seinätkin paikoilleen, eli näillä näkymin valkoisella (kenties vähän sävytettynä) maalattua helmipanelia.

Hiljaa hyvä tulee. Täytyy jälleen kerran todeta. Ajatella positiivisesti: näin makustellen ehdimme tosiaan täydentää ja parantaa suunnitelmiamme pitkän tovin, jolloin lopputulos on toivottavasti pidempiaikaisempi ja kestävämpi!

Vessan päähän rakennetaan itse kaappi, jonka ovet tehdään vanhoista rintamamiestalon ikkanapokista. Haasteen kaapin rakentamiselle luo vessan päässä oleva hirsituki. Kuvat helmikuulta 2015.


.
Our toilet floor in the attic is shown in the pictures! 
We decided to make "diamond style" floor with black and white floor tiles.
At the back of the toilet is place to closet in which we will use old window frames.



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

11 kommenttia:

  1. Wow, siitä tulee upea wc!

    VastaaPoista
  2. Voi apua - tuosta tulee tosin nätti <3 <3! Meilläkin on haaveissa kylppäriremppa. Muuttaessamme taloon maalasimme ruskeat kaakelit valkoisiksi kaakelimaalilla ostaaksemme lisäaikaa, mutta nyt kyllä alkaa tuntumaan, että tila on tullut tiensä päähän ;D.. Ihanaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon mukaan tulee! Niin on kauan visoitu, että nyt jos koskaan pitäisi onnistua ;) Kylppärirempat on kyllä niitä haasteellisimpia; varsinkin jos on ainoa peseytymispiste kyseessä + lapsiperhe. Meilläkin kellarin kylppäri on jäänyt vielä entiselleen; 2000-luvulla rempattu, mutta ei meidän tyyliin -> ei raski ihan heti niin uutta lähteä purkamaankaan.

      Poista
  3. Vaikka selluvilla onkin kyllästetty homeenestoaineilla, se homehtuu siinä missä lasivillakin kastuessaan. Selluvillan hydroskooppisuus tarkoittaa, että se pystyy varaamaan kosteana vuodenaikana ilman vesihöyryä ja luovuttamaan sitä olosuhteiden normalisoituessa. Homehtumattomia eristeitä ovat vain muovieristeet. Siksi tänä päivänä käytetään märkätiloissa paljon märkätilalevyjä, joiden ydin on homehtumatonta xps:ä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Tarkensin vielä edellistä kommenttiani, joten siksi poistin sen kokonaan.

      Kiitos ajatuksistasi Heidi :) Kirjoitinkin tosiaan, että ei homehdu, mutta tosiaan tarkennuksena jos vuoto on tilapäistä (todennäköisintä, kun kyse vessasta, jossa ei suihkua, ja alapuolella suurempi vuoto näkyy suht nopeasti) ja vuoto pääsee kuivumaan tämän jälkeen (ja tässä rakenteessa pitäisi päästä kuivumaan alakautta), ei vaurio ole niin todennäköinen selluvillan kanssa (=hometta ja lahottajasienen kasvua) kuin mineraalivillan kanssa (joka mm. tarjoaa lahottajasienille kalkkia, joka ruokkii niiden kasvua - toisin kuin sellueriste).

      Tai näin ainakin olen lukenut (Esim. Talotohtori, sivut 500-508), mutta näissä rakentamisohjeissa on niin monta näkemystä, että oikeaa näkemystä en varmasti onnistu antamaan kaikille. Modernimman rakentamisen asiantuntijat näkevät nämä asiat monesti toisin, varsinkin jos koulun penkillä ei ole käyty läpi perinnerakentamisen periaatteita. Eikä perinnerakentaminen ole oikein nykyisen markkinatalouden etujen mukainen; mistä saada jatkuvaa kasvua rakennusteollisuudelle, jos talo kestääkin monta vuosisataa hyvällä ylläpidolla - ilman perusteellisia remontteja ;)

      Yläkerran vessamme ei ole periaatteessa märkätila, koska sinne ei tule suihkua, joten vesieristyskin voi olla hätävarjelun liioittelua :) Kaikkinensa yritämme joka tapauksessa suosia rakentamisessa niin paljon luonnonmukaisia materiaaleja ja miettiä perinnerakentamisen ratkaisuja ja välttää etenkin sitä muovia (mitä se vesieristyskin kyllä valitettavasti on), kun vain on mahdollista. Remontointi taloyhtiössä aiheuttaa tähän omat haasteensa.

      Joku viisas on joskus sanonut, että hirsitaloon ei saisi tuoda edes muovipussia ;) Sitä tavoitetta emme varmasti onnistu tavoittamaan, mutta ainakin jotain sinne päin yritämme :D

      Poista
  4. Mahtavaa että löysit blogiarvontaan, sillä sinulla niin ihana blogi. Heti tulin ja jäin. Upea lattia tulee, olen aina ollut todella ihastunut salmiakkikuvioon ja toivonut sitä meille myös. Kenties seuraavassa kodissa. ;)

    Hyviä öitä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiva, että oli löytö puolin ja toisin! Tervetuloa siis myös tänne :) Mulla salmiakki ei ollut edes haaveena, mutta sitten kun sitä aloin mielessäni pyörittää, kävi niin, että tykästyin :D

      Poista
  5. Oi siitä tulee kaunis! JA ihan meille vierasta tuo suunnittelu tai siis sommittelu.. Mäkin vaihdan visioitani alvariinsa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niinpä; ja se taitaa ollakin koko homman juju ;D

      Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!